Salam 1 Malaysia

Niatku agar dapat ku berkongsi direktori-direktori bisnes di Malaysia ni, sebanyak yang mungkin (terutama yang free, tak perlu modal, pengalaman pun tak perlu). Moga dapat ku permudahkan urusan rakyat Malaysia yang ingin mencari blog-blog atau web-web perniagaan di Malaysia untuk memulakan perniagaan online sendiri mahupun yang ingin mencari produk digital.

Boleh terus klik pada banner-banner yang ada atau juga pada posts yang tersiar.

Sebarang komen atau cadangan amat dialu-alukan.


Sunday, September 5, 2010

SITEMAP BANTU NAIKKAN SEO

Rakan-rakan blogger suker2 & blogger bisnes,

Hari ini, saya jumpa  satu kaedah nak masukkan blog kita dalam listing seo google (search engine optimization).  Benda ni pun masih baru bagi saya, jadi keberkesanannya belum dapat diakui lagi.  Tetapi kalau ikut blogger help dan lain2 blog yang saya surf tadi, semua komen kata teknik ini membantu.  Yang penting PERCUMA.  Jadi, tak salah cubakan?  Bukan susah pun... Pergi kat sini:

  1. http://www.XML-Sitemaps.com daftarlah kat sini, ikut je langkah demi langkah sampai langkah ke 4 (langkah ke-3, saya tak buat pun.. sebab tak jumpa cari, tapi lepas saya ping google, saya dapat mesej ini:  Sitemap Notification Received [macam kat imej  yang saya sertakan di atas], jadila kot...)
  2. Kemudian add site kat google webmaster (ada link kat page yang kita dok masukkan blog kita tadi tu).  Dan check dah verified belum. (versi blogger beta baru dah verified - mengikut yang telah saya buat ni)
  3. Kemudian ping google kat sini:  adding-google-sitemap-to-your-blog
  4. Akhir sekali dapatlah Notification macam kat imej di atas tu.
  5. Keberkesanannya?  Jom kita usaha dan lihat.

Psst:  Pergi kat link
  adding-google-sitemap-to-your-blog  ni ada banyak info untuk bloggers.

Psst lagi:  Kalau ada info yang berkaitan, jomla share ngan sayer... saya budak baru belajar, kalau nak tambah apa2 ttg tips ni amat saya alu-alukan.  Saya mohon tunjuk ajar semua...


0 comments:

Post a Comment